Чому в Україні стали активно працювати над фінансовою грамотністю?

Чому в Україні стали активно працювати над фінансовою грамотністю?
Loader


Що таке фінансова грамотність? Це краща якість життя. Це досягнення цілей: маленьких і великих. Це життя без боргів. Це, коли знаєш на що йдуть гроші і можеш контролювати витрати. Хіба українці на все це не заслуговують? Щоб усе це було, державна влада і профільні організації стали активно працювати над підвищенням рівня фінансової грамотності українців.

"Знай свої права" — спецпроект НБУ про фінансову грамотність

Навесні Національний банк спільно з Уповноваженим Верховної Ради України запустив спецпроект "Знай свої права". Ідею охоче підтримали мікрофінансові компанії, які розмістили на своїх сайтах навчальні матеріали. Це шанс для українців дізнатися більше про послуги, якими вони користуються.

Чому виникла ідея запустити проект "Знай свої права"? У минулому році Нацбанк отримав понад 16 тис. скарг про порушення прав від споживачів фінансових послуг. У НБУ вважають головною причиною низький рівень знань українців про кредитну систему, а ще страхову та правову. Деякі громадяни до сих пір не знають, де розташований тризначний код на банківській картці, як розраховується відсоток по кредиту, чим відрізняється мікрокредит від банківської чи ломбардної позики. Те ж саме стосується розуміння українців своїх прав та обов'язків. Незнання робить їх дуже вразливими перед шахраями, і компаніями, які працюють не зовсім чесно.

У межах проекту НБУ опублікував серію відеоматеріалів про фінансову грамотність. У них розповідається про права та обов'язки споживачів фінпослуг, про особливості всіх видів кредитування, а ще про способи вирішення конфліктних ситуацій.

Партнерами спецпроекту стали понад 50 організацій. Серед них топові МФО: Дінеро, Кредит 7, Мілоан, Майкредит, КредитКаса, Нові кредити, Слон Кредит, Зекредит.

Більш детально ознайомитися з проектом можна на офіційному сайті promo.bank.gov.ua. Споживачам пропонується сім розділів:

  • банки;
  • мікрофінансові організації;
  • страхові компанії;
  • інші фінансові компанії;
  • захист персональних даних;
  • матеріали;
  • про проект.

Ви дізнаєтеся, як відкрити рахунок і на що потрібно звертати увагу, які дані потрібно тримати в секреті, хто такі МФО і хто контролює їх роботу, що буде в разі прострочення по кредиту і т. д. На сайті є статті та відео. Інформація викладена максимально просто і доступно.

"Все що потрібно знати про кредити" — спецпроект ТОВ Мілоан

ТОВ "Мілоан" підтримала ідею Національного банку і теж вирішила запустити спецпроект про фінансову грамотність. Про що він? Перш за все про кредити: про всі нюанси оформлення позик, про МФО, про пролонгації та погашенні, про колекторів та їх поведінку. Крім цього проект вмістив в себе багато корисних рекомендацій, порад, прикладів з життя.

Наприклад, ви знали, що кредити під 0% заборонені в Україні? Знали, що кредит можна погасити на Новій Пошті? А про кредити без фото паспорта чули? У спецпроекті Мілоан ви знайдете докладну інформацію про це і отримаєте відповіді на свої питання.

Навіщо Мілоан запустила інфокампанію? У першу чергу для турботи про споживачів кредитних послуг. Автори проекту впевнені, що українці повинні знати усе про послуги якими користуються і за які платять. Це чесно і це потрібно! Адже часто буває, що людина не розібравшись в умовах, подає заявку на кредит, а потім платить за нього втридорога або ще гірше — натикається на шахраїв... Щоб такого не сталося, потрібно уважно читати кредитний договір. У спецпроекті "Все що потрібно знати про кредити" якраз розповідається, на які пункти потрібно звертати увагу в першу чергу, як вибрати МФО, як бути, якщо кредитор намагається обдурити.

Спецпроект Мілоан можна знайти на сайті iknowcredit.com.ua. На сайті є шість розділів:

  • все, що ви хотіли знати про МФО;
  • всі нюанси отримання позики;
  • погашення та пролонгація кредитів;
  • прострочення, пеня та колектори;
  • трохи фінансових порад;
  • наша турбота про ваші дані в мережі.

Реалізація проекту "Все, що потрібно знати про кредити" відбулася завдяки підтримці МФО "Аміго", "Тенго", "Мілоан" та сервісу по підбору кредитів Finme.

Сподіваємося, спецпроекти про фінансову грамотність допоможуть вам розібратися з особливостями послуг банків, МФО, ломбардів та інших організацій і підвищити рівень фінансових знань.

Автор: Сервіс “Tengo”
12.07.2021
views
5526  переглядів
shares
0