Що таке МФО і які види кредитів є в Україні?

Що таке МФО і які види кредитів є в Україні?
Loader

В Україні з кожним роком зростає попит на швидкі кредити. Їх видають не банки, а спеціалізовані кредитні компанії, більшість з яких працюють в онлайн-режимі. Простими словами МФО (мікрофінансові організації) — це небанківські фінансові установи, які надають короткострокові позики під відсотки. На відміну від банків, подібні компанії мають ліцензію лише на здійснення кредитної діяльності. Такі послуги як депозити, оформлення кредитних карт, відкриття рахунків клієнтам МФО недоступні.

Короткострокові позики — це невеликі суми, які видаються мікрофінансовими організаціями на термін до 30 днів. Їх можна отримати на картку в онлайн-режимі або готівкою, завітавши до офісу кредитора. Відсотки по мікропозиках нараховуються щодня.

Хто регулює діяльність МФО в Україні?

Діяльність небанківських організацій в Україні регулює Національний банк. Відповідні повноваження він отримав після вступу в силу закону про спліт 1 липня 2020 року. Раніше мікрофінансові організації перебували під контролем Національної комісії, яка здійснювала державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Після початку дії нового закону даний орган був ліквідований.

Щоб перевірити, чи законна діяльність обраної вами МФО в Україні, відвідайте сайт Мін'юсту і пошукайте назву компанії в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб. Також на сайті кожної кредитної організації у відкритому доступі повинні бути розміщені реєстраційні документи і ліцензія на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Відносини МФО з позичальником регулюються кредитним договором. Електронну версію документа можна знайти на сайті кожної компанії. Угода підписується після прийняття рішення про схвалення кредиту. У більшості випадків позичальникові пропонують підтвердити свою згоду з умовами договору СМС-кодом. Щоб уникнути спірних ситуацій в період погашення кредиту, рекомендуємо уважно прочитати кожен пункт угоди перед її підписанням.

Як взяти кредит в МФО?

Більшість мікрофінансових організацій України надають кредитні послуги через інтернет. Такий режим роботи дозволяє позичальникам економити час і швидко отримувати потрібні їм суми. Процедура оформлення онлайн-позики в середньому займає 15 хвилин. Щоб взяти кредит, потрібно здійснити такі кроки:

  • знайти МФО з найвигіднішими умовами кредитування;
  • заповнити заявку на сайті: вказати суму і термін, протягом якого ви зможете погасити кредит;
  • пройти реєстрацію: вказати номер телефону і придумати пароль для створення особистого кабінету;
  • заповнити невелику анкету: вказати ПІБ, вік, паспортні дані, ІПН, адресу, інформацію про працевлаштування;
  • прикріпити фото/скани документів;
  • пройти верифікацію: процедура вимагає введення номера, терміну дії та CVV-коду картки;
  • дочекатися відповіді компанії: обробка заявки займає 5-10 хвилин;
  • підписати кредитний договір: для цього, як правило, використовується код з СМС-повідомлення, відправленого кредитором;
  • отримати позику: гроші переводяться на картку миттєво.

Якщо вам потрібен кредит готівкою, ви можете завчасно заповнити анкету і верифікувати картку через інтернет. Після обробки заявки з вами зв'яжеться представник МФО, щоб уточнити, за якою адресою і в який час можна отримати гроші. Про послуги з оформлення кредиту готівкою зазвичай повідомляється на сайті організації. Це питання краще обговорити по телефону перед подачею заявки.

Отримати кредит на картку в МФО можна з 18-річного віку. З документів потрібні лише паспорт та ІПН. Крім цього для оформлення позики вам знадобиться мобільний телефон, електронна пошта і картка будь-якого банку.

Як повернути борг МФО?

Мікрофінансові організації пропонують онлайн і оффлайн-способи погашення кредиту. Повернути позику онлайн можна розрахувавшись карткою через особистий кабінет. Для цього потрібно авторизуватися на сайті компанії, яка видала вам кредит. Деякі МФО дозволяють перераховувати кошти без входу в обліковий запис, використовуючи платіжні системи.

Серед онлайн-способів погашення практично всі кредитні організації згадують інтернет-банкінг Приват24. Здійснити платіж можна за допомогою мобільного телефону або комп'ютера.

Тепер давайте розглянемо варіанти погашення кредиту готівкою:

  • через термінал самообслуговування: оплату можна здійснити через пристрої EasyPay, IBox, Приватбанку;
  • через касу банку: погашення здійснюється за реквізитами, вказаними на сайті кредитора;
  • звернувшись до відділення Нової Пошти: переказ коштів виконується через систему NovaPay.

Якщо у позичальника склалася складна фінансова ситуація, при якій він не може погасити кредит, не порушуючи термінів, МФО пропонують скористатися послугою пролонгації.

Чим відрізняється МФО від банку?

Мікрофінансові компанії мають багато переваг, перед банківськими послугами:

  • проста і швидка процедура кредитування;
  • прийом заявок в онлайн-режимі;
  • видача кредитів без довідки про доходи, застав і поручителів;
  • відсутність додаткових комісій і платежів;
  • можливість отримати невеликий позику на короткий термін;
  • автоматична обробка заявок;
  • висока ступінь схвалення - до 97%.

Банки спеціалізуються на великих позиках, що видаються на тривалий термін. Щоб уникнути збитків і переконатися в платоспроможності клієнтів, фінустанови вимагають довідку про доходи і додаткове забезпечення. У банку можна отримати кредит на машину, квартиру, розвиток бізнесу, а в МФО — кілька тисяч гривень до зарплати, на ремонт, купівлю техніки, оплату комуналки і т.д.

Чому МФО краще, ніж звернення до ломбарду?

Ломбарди та мікрофінансові компанії мають абсолютно різні принципи роботи. У МФО можна отримати кредит не виходячи з дому - тільки за паспортом та ІПН. У ломбарді, крім усього цього потрібно надати ще й предмет застави. Якщо позичальник не поверне кредит, його майно виставлять на продаж. Виручені гроші підуть на покриття витрат ломбарду та компенсацію виданих клієнту коштів.

Основні відмінності в кредитуванні МФО і ломбардів:

  • заявку в МФО можна відправити в онлайн-режимі, а в ломбард потрібно звертатися особисто;
  • в ломбарді сума кредиту безпосередньо залежить від вартості застави, а в МФО розмір позики можна визначити самостійно;
  • в МФО заявки розглядаються автоматично протягом 5-10 хвилин, в ломбарді вердикту експерта-оцінювача доведеться чекати довше;
  • ломбарди видають тільки готівкові позики, а в МФО можна отримати кредит як готівкою, так і на картку.

Послуги МФО доступніші, на відміну від послуг ломбарду, адже ними можна скористатися, не маючи ювелірних прикрас, антикваріату та інших цінних предметів. Компанія Тенґо надає допомогу своїм клієнтам навіть в найскладніших ситуаціях. Вже зараз ви можете перейти на головну сторінку нашого сайту, вибрати суму, термін кредиту і відправити заявку. Через 10 хвилин гроші будуть на вашій картці.

Автор: Сервіс “Tengo”
07.09.2020
views
7811  переглядів
shares
0