УКР РУ
УВІЙТИ

Що таке активи і пасиви і чому iPhone — це не інвестиція?

Поняття "активи" і "пасиви" у багатьох асоціюються з бухгалтерським обліком. З наукової точки зору, активи — це те, що приносить економічну вигоду, а пасиви — сукупність зобов'язань. На перший погляд здається, що розібратися в цьому людині без фінансової освіти нереально. Однак насправді не все так складно. Зараз розповімо, чим відрізняються активи від пасивів і яку роль вони відіграють у фінансовому плануванні. Поїхали!

Про активи і пасиви простими словами

Що таке активи? Це те, що у ви маєте. Наприклад:

  • банківські вклади;
  • інвестиції;
  • готівка;
  • машини;
  • будинки і квартири.

Простими словами, активи — це гроші, які у вас є і вкладення, які приносять прибуток.

Що таке пасиви? Це борги! Кредити в банках, розстрочка, мікропозики, гроші, які ви позичали у друзів.

Навколо нерухомості і авто точиться багато суперечок. Відповідно до теорії Роберта Кіосакі автомобілі та нерухомість, якими людина користується особисто, слід відносити до пасивів. Тому що на їх обслуговування витрачаються гроші, а матеріальної вигоди вони не приносять. Якщо квартира здається в оренду, а автомобіль використовується в таксі — це вже буде актив.

Як розподіляти активи і пасиви і що взагалі з ними робити? Знаєте, яка найчастіша фінансова проблема кожного другого українця? Постійна нестача грошей: коли витрати перевищують доходи. Щоб цього не відбувалося, потрібно дотримуватися балансу активів і пасивів:

  • контролювати особистий бюджет;
  • планувати витрати;
  • шукати додаткові джерела доходу;
  • відкладати та інвестувати гроші.

Звичайно, без пасивів обійтися неможливо. Адже ми регулярно витрачаємо гроші на їжу, одяг, техніку. Просто потрібно планувати витрати так, щоб витрачені суми не перевищували доходи від активів. Тоді завжди залишатимуться гроші після покупок, ви не будете жити на останні - від зарплати до зарплати.

Айфон — це актив? Розглянемо приклади

Приклади завжди допомагають легше і швидше розібратися в темі. Давайте розглянемо ситуацію:

"Марина взяла участь в Giveaway і сама того не очікуючи виграла 1500 доларів. Вона давно мріяла про новий айфоне і тут така удача !!! Дівчина не роздумуючи прикупила собі гаджет. Тепер вона те й робить, що знімає Сторіс і ділитися соковитими знімками зі своїми передплатниками в Інстаграм".

Які у Марини активи? Дівчина працює продавцем в книжковому магазині і отримує зарплату 10 000 гривень в місяць. На вихідних іноді малює портрети в парку, щоб отримати додатковий дохід. Малювання - це її хобі. Ні квартири, ні машини у дівчини немає. Вона живе з подругою на знімній квартирі.

Чи правильно зробила Марина, що купила Айфон? Айфон - це не інвестиція. Після того, як дівчина його купила, він уже втратив 10-15% своєї вартості, а після виходу нової моделі - подешевшає ще більше. Телефон не зможе принести Марині дохід і збільшити її активи, якщо вона буде використовувати його тільки для серфінгу в соцмережах, розваг і дзвінків. При цьому витратитися дівчині доведеться. Потрібно буде прикупити чохол, міцне захисне скло, можливо ще комплект швидкої зарядки і кілька платних додатків.

Однак! На ситуацію можна подивитися і з іншого боку. За допомогою айфону дівчина зможе робити якісні фото своїх малюнків. Це допоможе створити портфоліо, розмістити його в Інстаграм і збільшити потік клієнтів. Можливо в майбутньому вона зможе піти з книгарні і почне заробляти більше, займаючись улюбленою справою. В даному випадку Айфон — це правильне вкладення. Купівля чогось, що може принести прибуток, вважається інвестицією.

У що можна інвестувати? Топ-3 перспективних напрямків

У який актив можна перевести свої доходи, щоб жити багатше і якісніше? Ми знайшли три найперспективніших напрямків для інвестування в 2021 році.

Золото

Якщо ви хочете вкласти невелику суму з мінімальними ризиками — вибирайте золото. Воно практично не схильне до цінових стрибків. У довгостроковій перспективі золото принесе непоганий прибуток.

Криптовалюта

У 2020 році спостерігалося стрімке зростання біткоіну. Гендиректор каналу Real Vision Рауль Пал вважає, що в 2021 році курс криптовалюти може вирости до 250 тис. доларів. Незалежно від того, збудеться його прогноз чи ні, біткоін закріпив за собою місце в списку топових інвестицій 2021 року. Купити криптовалюту за гривні можна через онлайн-обмінник або на біржі.

ОВДП

ОВДП — це вигідна альтернатива банківським депозитам. Їх прибутковість вища, а виплати на 100% гарантовані Мінфіном України. Українські облігації активно купують іноземці, що робить їх ще більш надійним і безпечним активом.

Якщо ви інвестор-початківець і ще не дуже розумієте, що до чого, радимо почати з депозитів або купівлі іноземної валюти. Як тільки ви розберетеся в темі і навчитеся контролювати фінанси, можна буде перейти до наступного кроку. До речі, в нашому блозі ви зможете знайти список кращих книг для підвищення рівня фінансової грамотності.

Найпопулярніші

Як взяти кредит онлайн?

Причин для оформлення кредиту може бути багато: бажання придбати авто або нерухомість, фінансова кри...
42 871 перегляд

Як правильно ставити фінансові цілі, щоб завжди їх досягати?

Усі ми у повсякденному житті ставимо фінансові цілі. Хтось робить це усвідомлено, фіксуючи свої бажа...
22 191 перегляд

Що буде якщо не платити кредит?

Кредити — це швидке і зручне рішення фінансових проблем, особливо на тлі стрімкого підвищення...
17 627 переглядів
Взяти кредит