Викуп боргів. Як це працює в Україні

Викуп боргів. Як це працює в Україні
Loader

Позичальники, які мають прострочення по кредитах, знають, що стрімке зростання заборгованості може обернутися для них неприємними наслідками, в тому числі і конфіскацією майна. Щоб уникнути цього, потрібно домовитися з банком або фінансовою компанією про мирне врегулювання питання. Рішенням може стати реструктуризація, кредитні канікули або викуп боргів у фінустанови.

Давайте розберемося, як відбувається процедура викупу кредиту фізичної особи в банках, МФО та колекторських компаніях, і на яких умовах в Україні можна здійснити викуп боргу за розпискою.

Як викупити борг у МФО?

Українці звикли думати, що мікрофінансові компанії агресивно ставляться до позичальників, які допустили прострочення по кредитах. Насправді — це міф. Вирішити проблему із заборгованістю в МФО можна просто і швидко. Фінансові компанії легко йдуть на компроміси, оскільки їм вигідно мирно домовитися з позичальником, ніж звертатися до суду і вимагати примусового стягнення коштів — особливо якщо мова йде про невеликі суми.

Існує кілька способів, за допомогою яких позичальник може викупити борг у МФО:

  • пролонгація — продовження дії кредитної угоди без перегляду умов (здійснюється після погашення фактично нарахованих відсотків);
  • реструктуризація — створення нового графіку платежів для полегшення навантаження на позичальника;
  • рефінансування — видача нової позики на більш вигідних умовах для погашення старої заборгованості.

Якщо ви відчуваєте, що не зможете повернути позику, не порушуючи термінів, краще заздалегідь зверніться до кредитора і чесно розкажіть про свої проблеми. У даному випадку представник МФО допоможе здійснити викуп боргу фізичної особи на вигідних умовах, а вам вдасться уникнути нарахування пені та штрафів за прострочення.

Як викупити свій борг у колекторів?

Бувають ситуації, коли позичальник не встигає домовитися про зниження боргового навантаження і кредитор продає "проблемний" займ колекторської компанії. Боржнику, як правило, повідомляють про проведення торгів в спеціальному листі. Наявність в ньому контактної інформації юрособи та печатки свідчить про те, що кредит перекупила легальна фірма.

В даному випадку викупити свій борг у колекторів можна за наступною схемою:

  • надішліть новому власнику боргу лист від імені третьої особи з пропозицією викупити кредит;
  • встановіть ціну: 20% від розміру боргу;
  • дочекайтеся рішення компанії;
  • у разі позитивної відповіді, сміливо укладайте угоду;
  • якщо відповідь негативна — підніміть вартість до 30%.

Після підвищення ставки колектори, швидше за все, продадуть вам кредит. Для них буде більш вигідно отримати частину суми за один раз, ніж тривалий період часу залишатися без гарантій.

Таким способом викупити борг у колекторів можна, якщо кредит був проданий сертифікованій організації. В іншому випадку потрібно негайно звертатися до суду.

Як викупити борг у банку?

На сьогоднішній день закон про викуп боргу у банку забороняє боржнику самому викуповувати свій кредит. Укладення угоди можливе лише в разі залучення третьої особи. При цьому, покупець не повинен знаходитися в родинних зв'язках з позичальником.

Фінансові установи охоче продають проблемні кредити, тому що боятися втратити ліцензію та підтримку Нацбанку. Вони завжди йдуть на контакт з покупцями, які хочуть придбати чужі позики. Викуповувати борги можуть юридичні компанії, з якими укладаються взаємовигідні угоди або фізособи. У результаті можна зберегти заставне майно і суттєво зменшити суму боргу (вартість права вимоги по кредиту часто буває значно нижчою за його реальну ціну). Якщо борг викупить колекторська компанія або інший банк, ставлення до вас, як до позичальника, може змінитися. Щоб повернути витрачені гроші новий кредитор буде більш активно вимагати погашення позики.

Якщо у вас не вистачає грошей на погашення боргу, постарайтеся домовитися з кредитором і знайти компроміс. Не намагайтеся уникати спілкування з банком або фінансовою компанією, якій ви винні кошти — це тільки погіршить ситуацію. Якщо коштів на викуп кредиту не вистачає, ви в будь-який момент можете скористатися нашим сервісом і отримати перший займ до 12000 гривень під 0,01%. Заявки приймаються 24/7.

Автор: Сервіс “Tengo”
16.09.2020
views
16303  переглядів
shares
0