Вакцинація в Україні: які країни можуть відвідати українці після щеплення?

Вакцинація в Україні: які країни можуть відвідати українці після щеплення?
Loader

23 країни відкрили кордони для громадян України, які отримали дві дози вакцини від коронавируса. Йдеться про препарати виробництва Pfizer-BioNTech, Moderna і AstraZeneca. Вакцинація CoronaVac поки що дозволяє відвідати тільки 17 країн.

Які країни можна відвідати з щепленням?

Після того, як світ накрила пандемія Covid-19, багато країн закрили свої кордони для туристів. Обмеження то слабшали, то посилювалися, в залежності від поведінки вірусу і кількості уражених ним людей. У серпні на порталі Helsi.ua з'явився оновлений список країн, які дозволили вакцинованим українцям в'їзд на свою територію. До нього увійшли Франція, Іспанія, Швеція, Німеччина, Фінляндія, Італія, Румунія, Греція, Болгарія, Австрія, Сербія, Грузія, Литва, Латвія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Словаччина, Швейцарія, Молдова, Туреччина, Словенія, Чорногорія та Люксембург .

Для в'їзду в ці країни знадобиться сертифікат міжнародного зразка про вакцинацію препаратами Pfizer-BioNTech, Moderna і AstraZeneca.

Ті, хто отримав щеплення китайським препаратом CoronaVac можуть відвідати всі перераховані вище країни, крім Франції, Румунії, Литви, Латвії, Хорватії та Люксембургу.

Як отримати ковідний сертифікат?

Сovid-сертифікат — це цифровий документ з інформацією про вакцинацію. Існує дві версії: міжнародна та внутрішня. Крім сертифікату можна отримати також свідоцтво про вакцинацію, яке видається сімейним лікарем в паперовому вигляді.

Сформувати цифровий документ можна через додаток Дія. Для цього потрібно здійснити наступні кроки:

  • пройти повний курс вакцинації від коронавіруса;
  • завантажити останню версію програми Дія;
  • перейти в розділ "Послуги";
  • вибрати "COVID-сертифікат";
  • дати згоду на передачу Дії даних з Електронної системи здоров'я;
  • згенерувати сертифікат і почекати кілька секунд, поки він з'явиться в смартфоні.

Перевірити дієвість документа можна буде за допомогою QR-коду.

Українські e-сертифікати, які можна завантажити через Дію, ЄС схвалив. У свою чергу Україна також схвалила документи членів ЄС та інших країн-учасників Digital COVID Certificate.

Глава Представництва ЄС в Україні посол Матті Маасікас підкреслив прогрес цифрової трансформації України, взаємну і ефективну роботу міністерств, яка дозволила отримати такий корисний інструмент, як електронний сертифікат. За його словами, це ще більше наближає країну до євроінтеграції. Матті Маасікас зазначив, що ЄС і надалі допомагатиме Україні у протистоянні різноманітним загрозам, особливо пандемії коронавіруса.

У планах у Міністерства цифровий трансформації надання можливості для генерації "ковідних" сертифікатів через веб-портал Дія, а також запуск послуги, яка дозволить отримати електронний сертифікат після проходження ПЛР-тесту.

Паперовий та електронний сертифікат — це одне й те саме?

Паперове свідоцтво — це документ, який можна отримати у сімейного лікаря як підтвердження вакцинації. Його почали видавати ще до появи сертифікатів в Дії. Подорожувати Європою з паперовим документом не вийде — в аеропорту у вас запросять саме електронний сертифікат з QR-кодом. Виняток становлять тільки Угорщина, Болгарія і Туреччина, які визнали українські свідоцтва.

Чим відрізняються внутрішній і міжнародний сертифікати?

Міжнародний сертифікат, на відміну від внутрішнього, містить більше медичної інформації. До нього заносяться дані про хвороби, одужання/вакцинацію/результати тесту. Крім цього, вказується ПІБ власника (українською мовою та латинськими символами), дата народження, унікальний номер документа, назва держави та інформація про уповноважену організацію.

В українському сертифікаті є тільки ПІБ (українською мовою), дата народження, номер і термін дії.

Платити за сертифікати не потрібно. Термін дії документів становить 180 днів з дня отримання останньої дози щеплення. Сертифікат про негативний ПЛР-тесті дійсний 72 години.

Для чого потрібний український сертифікат?

Поки що документ ніде не використовується, але є припущення, що він стане в нагоді в період нових спалахів пандемії. Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький. Не виключено, що з ковід-сертифікатом українці зможуть відвідувати різні громадські заходи, басейни, фітнес-клуби. Однак це всього лише припущення — остаточне рішення прийме уряд.

Автор: Сервіс “Tengo”
24.09.2021
views
987  переглядів
shares
0