Що чекає курс валют в другій половині 2021?

Що чекає курс валют в другій половині 2021?
Loader

Що буде з курсом до кінця 2021 року? Це питання сьогодні хвилює багатьох українців. Від поведінки валют залежить доля їхніх заощаджень, а ще ціни на товари та послуги, показники інфляції і т.д. Ми ознайомились з прогнозами експертів і з'ясували, наскільки може змінитися курс долара в Україні до кінця року і які чинники будуть на нього впливати.

Яким був курс в першій половині 2021 року?

Наприкінці 2020 року багато експертів прогнозували зміцнення курсу гривні на першу половину 2021 року. Для цього були передумови:

  • подорожчання українських експортних товарів до історичних максимумів;
  • збільшення інвестицій в ОВДП України з боку нерезидентів.

І гривня дійсно зміцнилася. Під тиском перерахованих вище факторів курс долара впав з 28,4 до 27,7 гривні. Однак підйом був короткостроковим — в тренд зміцнення нацвалюти йому перерости не вдалося. Були періоди, зокрема в квітні, коли курс гривні, навпаки падав. Що ж тиснуло на валюту?

  1. Поведінка російських військ — підвищення їх концентрації в Криму і на південно-східних кордонах.
  2. Ситуація на світових фінансових ринках. У періоди загострення інвестори не поспішали витрачатися на українські облігації. Тим більше, що через зростання казначейських облігацій США нависла загроза інфляції долара — це в свою чергу призвело до відтоку інвестицій з країн, що розвиваються.

Поступово ситуація у військовій і фінансовій сферах стабілізувалася. Мінфін вдало розмістив єврооблігації і гривня знову пішла вгору. Курс піднявся на 10 копійок.

Що буде з курсом в другій половині 2021 роки?

Своїми прогнозами щодо курсу поділилися експерти аналітичних компаній, МВФ і банки.

Що думають аналітики?

Експерти прогнозують зниження курсу долара в середині року і підвищення — в кінці. На думку представника Concorde Capital Євгенія Ахтирко, ревальвація нацвалюти може тривати до кінця літа. Далі котирування гривні почнуть падати, а долар піде вгору.

Прогнозований середній курс на 2021 рік — 28,2 грн/дол. На 2022 і 2023 роки експерти прогнозують подорожчання долара. За їхніми розрахунками, щороку котирування будуть додавати від 3%.

Свої прогнози щодо курсу долара оприлюднила також група ICU. Показники погіршилися, порівняно з тими, що були опубліковані раніше. Підсумковий курс долара, на думку аналітиків, складе 28,5 грн/дол. Попередні значення — 27,5-28 грн.

"CASE-Україна"

У центрі соціально-економічних досліджень CASE-Україна вважають, що на гривню у 2021 році будуть впливати політичні чинники, дефіцит бюджету і боротьба з коронавірусом. Аналітики вважають, що НБУ не допустить підвищення курсу гривні вище ніж до 28 грн/дол. Це занадто ризиковано, адже, чим міцніше гривня, тим менше надходжень йде в бюджет.

Прогноз МВФ

Міжнародний валютний фонд у своїх припущеннях більш оптимістичний. Його прогнози покращилися:

  • 2021 рік — 27,98 грн замість 28,12 грн;
  • 2022 рік — 27,61 грн замість 27,96 грн;
  • 2023 рік — 27,59 грн замість 28,1 грн.

Думка банкірів

Прогнози банкірів не змінилися. Вони як і раніше чекають рішучого зміцнення нацвалюти відносно американця. За прогнозами банківських експертів, в липні-серпні курс буде перебувати в межах 27,3-27,5 гривні за долар. У другій половині року долар може подорожчати до 28 гривень.

У банках з іноземним капіталом дотримуются приблизно такої ж думки. Прогнозується, що влітку долар буде триматися на рівні 27-27,5 гривні. Такі котирування будуть діяти до початку осені. Далі може статися невелика девальвація гривні. В результаті ближче до грудня курс підніметься до 28-28,5 грн/дол. Середньорічне значення складе приблизно 27,7 грн/дол.

Курс долара на кінець 2021 року прогнозувати складно. Котирування будуть багато в чому залежати від перебігу пандемії, успіхів процесу вакцинації і реабілітації економіки після кризи.

Чим швидше буде проводитися вакцинація, тим вищими будуть темпи економічного зростання. Від цього безпосередньо будуть залежати обсяги імпорту та можливості для подорожей за кордон. Ці фактори можуть створювати додатковий тиск на нацвалюту.

Автор: Сервіс “Tengo”
19.07.2021
views
1004  переглядів
shares
0