Пенсійні системи в Європі: чи зможуть українці отримувати європейські пенсії?

Пенсійні системи в Європі: чи зможуть українці отримувати європейські пенсії?
Loader

В основі української пенсійної системи і досі знаходяться радянські моделі. Люди скаржаться на низькі виплати, підвищення пенсійного віку, дивляться на життя ровесників в Європі і по-доброму їм заздрять. У той же час інші країни пострадянського простору, такі як Латвія, Естонія і західні сусіди — Польща, Румунія змогли вдало реформувати свою пенсійну систему і підвищити рівень життя громадян.

Сьогодні поговоримо про проблеми української пенсійної системи і порівняємо її з ситуаціями в інших країнах. Паралельно постараємося віднайти відповідь на питання: чи будуть все-таки українці коли-небудь отримувати високі пенсії.

Данія — найкраща країна для пенсіонерів

Експерти Mercer CFA Institute оновили рейтинг "Глобальний пенсійний індекс", лідером якого за підсумками 2020 року стала Данія. У цій країні немає бідних людей похилого віку, всі вони живуть повноцінним і якісним життям. Розглянемо докладніше особливості пенсійної системи Данії:

  • мінімальна пенсія — 1820 євро;
  • середня пенсія — 2460 євро;
  • вік виходу на пенсію — 65-67 років;
  • види пенсій: народна від держави і трудова від пенсійного фонду;
  • додаткові виплати: субсидії, допомога за вік, доплати за самотність, оренду житла, медстраховка.

Народну пенсію платять щомісяця. Її розмір залежить від кількості років, прожитих в Данії після 15-річчя. Люди, які почали працювати з 18 до 20 років отримують 100% виплати. Народної пенсії вистачає на оплату послуг ЖКГ, харчування і навіть деякі розваги. Виплати отримують навіть ті, хто не працював зовсім.

Розмір трудової пенсії безпосередньо залежить від стажу і зарплати. Кожен працюючий житель Данії повинен віддавати певний відсоток від зарплати до пенсійного фонду. Саме накопичення дозволяють датським пенсіонерам жити повноцінно: подорожувати, відвідувати кафе та ресторани, заправляти авто і т.д.

Якщо людина добре заробляла і встигла накопичити багато грошей, то народна пенсія буде нижчою, а накопичувальна — більшою і навпаки: якщо данець не заробляв багато або взагалі не працював, то держава буде платити йому більше.

Ситуація з пенсіями в Польщі

Польща — західний сусід України. Особливості пенсійної системи цієї держави такі:

  • мінімальна пенсія — 502 євро;
  • середня пенсія — 930 євро;
  • вік виходу на пенсію: 60 років для жінок і 65 — для чоловіків;
  • види пенсій: солідарна та накопичувальна.

Польща ще з 1999 року почала вводити елементи накопичувальної пенсійної системи. Крім найманих працівників, вона охоплює також самозайнятих громадян.

Основний принцип — платиш, коли працюєш. Пенсійні внески досить високі, вони становлять 19,52% від доходу працівника (половину внеску оплачує роботодавець). Частина суми зараховується на індивідуальний рахунок в Управлінні державного страхування, а частина на допоміжний рахунок. Також при бажанні можна переводити частину доходу в приватні пенсійні фонди.

Солідарні пенсії отримують тільки громадяни, народжені до 1949 року.

Пенсійна система Польщі схожа ну ту, до якої прагне Україна.

Реформа пенсійної системи Естонії

Естонія, як і Україна, держава пострадянського простору. Давайте розглянемо докладніше, як змінилася її пенсійна система за роки незалежності:

  • мінімальна пенсія — 189 євро;
  • середня пенсія — понад 500 євро;
  • вік виходу на пенсію — 63 роки;
  • види пенсій: державна, обов'язкова накопичувальна, добровільна накопичувальна.

В Естонії існує трирівнева пенсійна система. Державна пенсія гарантує мінімальний прожитковий рівень. Працююче населення сплачує соціальний податок, за рахунок чого покриваються витрати на виплату пенсій.

Другий рівень передбачає щомісячні відрахування 2% від брутто-зарплати на особистий пенсійний рахунок. До них додаються 4% соціального податку з першого рівня і в результаті формується щомісячний 6%-ий платіж накопичувальної пенсії. Чим більший дохід, тим вищою буде пенсія. Приєднання до другого рівня обов'язково для всіх, хто народився в 1983 році і пізніше.

Третій рівень (добровільні накопичення) дає можливість робити додаткові інвестиції в приватні пенсійні фонди і підтримувати звичний рівень життя на заслуженому відпочинку.

Ситуація в Україні. Накопичувальний рівень: бути чи не бути?

Тепер розглянемо особливості пенсійної системи України:

  • мінімальна пенсія — 60 євро;
  • середня пенсія — 120 євро;
  • вік виходу на пенсію — 60 років (до 2028 року буде підвищуватися на 1 рік);
  • види пенсій: солідарна, добровільна накопичувальна;
  • додаткові виплати: за понаднормовий стаж, за вік.

"Напевно мені все життя доведеться працювати ..." — з сумом думають українці, спостерігаючи за діями влади.

Україна успадкувала від СРСР солідарну систему пенсій і не поспішає її реформувати, як це зробили західні сусіди, інші пострадянські країни та Європа. Спроби були, але досягти бажаних результатів так і не вдалося.

Дії влади виявилися непослідовними. Наприклад, замість того, щоб ввести другий рівень пенсійної системи, Україна ввела відразу третій, дозволивши створення приватних пенсійних фондів. Цим відразу ж скористалися шахраї, яким вдалося обманом заволодіти коштами довірливих громадян. Після кризи 2009 року кількість приватних фондів скоротилася з 95 до 63. Люди не поспішають нести в приватні організації накопичення на пенсію, тому що не довіряють їм і бояться інфляції.

Аналізуючи ситуацію, економісти кажуть, що введення другого рівня пенсійної системи не допоможе врегулювати ситуацію в Україні. Пенсійна реформа не вирішить проблеми на ринку праці і не допоможе впоратися з демографічною кризою. Для початку, за словами експертів, потрібно створити умови для економічного зростання, соціальної підтримки населення, підвищити зарплати і детінізувати ринок праці. В умовах продовження економічних криз з пенсійними накопиченнями може статися те ж, що відбувається з будь-якими іншими накопиченнями: поки людина доживе до пенсії, гроші значно знеціняться.

Поки що запуск другого рівня запланований на 2023 рік, але законопроект ще не прийнятий: в нього постійно вносяться правки; він регулярно піддається критиці з боку парламентарів та урядовців.

Коли в Україні будуть такі пенсії, як в Європі — сказати складно. Все залежить від того, наскільки швидко країні вдасться вирішити нагальні економічні та демографічні проблеми. Залишається тільки чекати і сподіватися на краще.

Автор: Сервіс “Tengo”
30.09.2021
views
1170  переглядів
shares
0