Як захистити свої дані при отриманні онлайн-позики?

Як захистити свої дані при отриманні онлайн-позики?
Loader

"Я ніколи не беру кредити онлайн. Переживаю за свої дані". "При оформленні онлайн-позики потрібно фотографувати паспорт. Це якось підозріло... Як навішають потім кредитів..." "Мій сусід брав мікропозику, так йому досі телефонують колектори".

Зазвичай в подібних ситуаціях усі звинувачують МФО, мовляв ті неправильно використовують дані, передають їх третім особам, підключають додаткові послуги, не питаючи дозволу клієнтів і т.д. Давайте розберемося, чи справді все так відбувається, і як можна захистити свої дані при отриманні онлайн-позики.

Згода на обробку персональних даних: читати чи ні?

Згода на обробку персональних даних — це документ, в якому якраз і йдеться про захист інформації та умов її використання. Такі договори дають на підпис інтернет-магазини, онлайн-сервіси, банки, МФО — усі компанії і сервіси, яким ви надаєте інформацію про себе. А тепер давайте чесно, ви коли-небудь читали такі договори "від" і "до"?

Щоб знати свої права і права МФО, щоб отримати захист і компенсацію у разі порушень — угоду на обробку особистих даних обов'язково потрібно читати!

Чому я отримую СМС, дзвінки і купу реклами від МФО? Що з цим робити?

Як працюють МФО і чому ви отримуєте СМС і дзвінки? Кожен раз, коли ви залишаєте заявку на кредит, компанія просить вказати контакти: номер телефону та адресу електронної пошти. У результаті ваші дані з'являються в базі. Крім цього, на етапі оформлення заявки МФО завжди запитують у вас дозвіл на розсилку рекламних оголошень. Якщо ви хочете їх отримувати, потрібно поставити галочку, якщо не хочете — слід залишити місце порожнім. Бувають випадки, коли галочка ставиться автоматично.

У разі вашої згоди МФО буде розсилати вам у повідомленнях свої новини, анонси акцій та розіграшів. У розсилці можна отримати промокод або вигідну персональну пропозицію.

Якщо ви заповнюєте заявку на сайті сервісу по підбору онлайн-кредитів, будьте готові до того, що реклама буде приходити від декількох компаній. Адже разом із заявкою МФО отримають від кредитного агрегатора ще й ваші контакти. Але плюс в тому, що відправивши запит відразу в декілька організацій, ви зможете підвищити шанси на схвалення.

Тепер зрозуміло, чому ви отримуєте СМС і листи з рекламою? Тому що ви самі даєте на це дозвіл!

Порада. Щоб припинити розсилку реклами, потрібно відправити компанії СМС з текстом: "Добрий день, видаліть, будь ласка, мій номер телефону з бази розсилок". Далі потрібно вказати номер мобільного/адресу електронної пошти, ім'я та прізвище.

При оформленні кредиту потрібно фотографувати паспорт. Це безпечно?

Фотоідентифікація — це один із способів підтвердження особи. Процедура дозволяє підтвердити, що ви оформлюєте кредит за своїми документами і виключає випадки шахрайства.

Як це відбувається? Потрібно сфотографувати себе з відкритим паспортом в руках і окремо сторінку з реєстрацією. Далі ці знімки потрібно завантажити на комп'ютер, а потім на сайт МФО. Або можна відправити прямо з телефону.

У компанії Тенго працює сервіс лайф-фото, з яким можна зробити фото документів в реальному часі. Це дуже зручно і швидко. Потрібно всього лише дати МФО доступ до камери, зробити знімки, після чого вони автоматично завантажуються в особистий кабінет.

Фотоідентифікація — це абсолютно безпечна процедура. Жодна поважаюча себе компанія не передасть ваші дані третім особам і тим більше не оформить по паспорту ще один кредит без вашого відома. Про це написано в документі Політика конфіденційності. Він обов'язково повинен бути на сайті МФО, а ще ліцензія та свідоцтво про реєстрацію. Переконайтеся, що всі ці документи є, перш ніж подавати заявку на оформлення позики.

Нагадаємо, що крім фотоідентифікації існують і інші способи підтвердження особи. Наприклад BankID і Дія. Вони теж безпечні і абсолютно конфіденційні.

Верифікація карти. Чи можна вводити CVV-код?

Верифікація дозволяє МФО упевнитися, що ви оформлюєте кредит на свою картку, що ви не шахрай, що не бот, а реальна людина, яка хоче отримати швидкі гроші.

Для проходження верифікації потрібно ввести номер картки, термін її дії, а також тризначний СVV-код. Багатьох позичальників це насторожує. Адже СVV-код — це секретна інформація, яку поширювати не можна.

Розкриваємо карти! МФО не отримують доступ до реквізитів вашого рахунку. Після натискання кнопки "Додати картку", ви перейдете на сторінку сертифікованого платіжного сервісу (Visa, MasterCard або Liqpay Приватбанку). Такі сервіси відповідають спеціальному міжнародному стандарту захисту даних PCI DSS і можуть обробляти повні параметри платіжних карток. МФО отримують тільки маску (перші шість і останні дві цифри) і токен картки. Ці дані не вважаються платіжними реквізитами і навіть якщо аферисти ними якимось чином заволодіють, то провести платіж все одно не вдасться.

Під час верифікації на рахунку блокується 1 гривня, а ви отримуєте СМС-код. Його потрібно ввести на сайті Тенго у відповідну форму. Якщо ви все зробите правильно, гроші розблокуються, а на екрані з'явиться повідомлення: "Верифікація пройшла успішно".

У будь-який момент ви можете видалити картки з особистого кабінету.

Висновки

Щоб захистити дані під час оформлення онлайн-кредиту потрібно:

  • зберігати в секреті логін і пароль, який використовується для входу в особистий кабінет;
  • читати Політику конфіденційності та Угоду на обробку персональних даних;
  • перевіряти наявність ліцензії та свідоцтва про реєстрацію на сайті компанії;
  • якщо немає бажання отримувати рекламну розсилку — не ставити галочку у відповідному полі.

Беріть кредити усвідомлено! МФО захищають дані своїх клієнтів від третіх осіб, але багато що залежить також і від позичальників. Дотримання простих правил безпеки зробить свою справу :)

Корисну інформацію про захист даних можна отримати на сайті спецпроекту ТОВ "Мілоан" "Все що потрібно знати про кредити".

Автор: Сервіс “Tengo”
09.08.2021
views
1321  переглядів
shares
0