Як дізнатися свою кредитну історію?

Як дізнатися свою кредитну історію?
Loader

Ви звернулися в банк для оформлення кредиту і отримали відмову? Перевірте свою кредитну історію. У 80% випадків саме вона стає причиною відхилення заявки. Позитивна кредитна історія дає переваги позичальнику при отриманні коштів.

Ми вам розповімо, як впливає кредитний рейтинг на ймовірність отримання позики, як дізнатися кредитну історію безкоштовно і якими способами можна її виправити.

Як перевірити кредитну історію?

Кредитна історія — це загальна інформація про всі позики, які ви коли-небудь отримували. Дані зберігаються в Українському Бюро Кредитних історій, яке отримує їх від мікрофінансових сервісів, банків та інших організацій.

Дізнатися свою кредитну історію можна одним з таких способів:

  • відвідайте офіційний сайт УБКІ, натисніть зелену кнопку входу (знаходиться в правому верхньому кутку екрану);
  • авторизуйтесь в Приват24, відвідайте розділ "Мої рахунки" і виберіть пункт "Кредитний рейтинг";
  • скачайте спеціальний додаток "Кредитна історія" на свій смартфон (програма працює на пристроях Android і iOS);
  • увійдіть Privat24 з мобільного телефону, потім в меню сервісів виберіть Послуги/ Кредитний рейтинг.

Один раз на рік перевірити кредитну історію можна безкоштовно. Повторна процедура обійдеться в 50 гривень.

Отримати кредитне досьє можна онлайн і поштою у вигляді рекомендованого листа. Для замовлення паперового звіту потрібно скласти заяву і відправити її за адресою ТОВ "Українське бюро кредитних історій". Організація знаходиться в місті Дніпрі (а/я 7566, індекс 49300). У заяві потрібно вказати ПІБ, паспортні дані, ІПН, адресу проживання. Протягом двох днів ви отримаєте необхідну інформацію. Лист вручається одержувачу особисто. Отримання відправлення потрібно засвідчити підписом.

Як дізнатися кредитну історію іншої людини?

Як перевірити свою кредитну історію ми вже знаємо. Це можна зробити швидко, безкоштовно і не виходячи з дому. А ось чи реально подивитися кредитний рейтинг іншої людини — поки що невідомо.

Звернувшись в УБКІ з подібним питанням, ми дізналися, що доступ до кредитної історії строго обмежений. Незважаючи на це, існують три законних способи, що дозволяють дізнатися кредитну історію онлайн іншої людини.

Спосіб 1.
Попросіть людину, кредитну історію якої ви хочете дізнатися, звернутися до УБКІ та передати вам необхідну інформацію. Цей найбільш простий і чесний спосіб.

Спосіб 2.
Отримати дані третьої особи в УБКІ може офіційний представник фізособи. Для звернення знадобиться нотаріально завірена домовленість.

Спосіб 3.
Юрособи і приватні підприємці можуть перевірити дані іншої людини отримавши від неї письмову згоду. Дозвіл на перевірку кредитної історії разом з копіями інших документів потрібно відправити в БКІ. Такий спосіб може використовувати роботодавець для отримання інформації про свого співробітника.

Дізнатися кредитну історію іншої людини без її відома неможливо. Система даних УБКІ надійно захищена.

Як виправити кредитну історію?

Банківська термінологія розрізняє три види кредитних історій:

  • чиста: може бути у людини, яка ніколи не брала кредитів;
  • позитивна: може бути у позичальника, який не допускав прострочень і належним чином виконував боргові зобов'язання;
  • негативна: якщо людина не брала і не повертала позики, не дотримувалася умов договорів і неодноразово допускала прострочення.

Зіпсувати кредитну історію можна самостійно, порушуючи умови кредиторів і ненавмисно — ставши жертвою шахраїв. Щоб бути впевненим в тому, що з кредитною історією все впорядку, потрібно регулярно хоча б раз на рік перевіряти дані в БКІ. Якщо в отриманому звіті будуть виявлені дані про кредити, які ви не оформляли — потрібно негайно звертатися в поліцію.

Позичальнику, який потрапив в "чорний список боржників" через численні прострочення — потрібно вжити заходів для поліпшення рейтингу. Без цього отримати нову позику в банку не вдасться. Фінансові установи досить вимогливо ставляться до своїх клієнтів. Очистити кредитну історію і видалити дані з БКІ на сьогоднішній день неможливо.

Якщо ви з серйозністю вирішили підійти до питання виправлення кредитної історії, будьте готові до того, що процес може зайняти багато часу. Ми підготували для вас кілька порад, які допоможуть виправити КІ і відновити довіру кредиторів.

  1. Погасіть старі борги. Якщо на вас висять прострочені кредити — потрібно якомога швидше їх закрити. Позичальникам, яким бракує коштів, рекомендуємо домовитися з банком про реструктуризацію або кредитні канікули.
  2. Сумлінно виконуйте боргові зобов'язання. Це стосується всіх позик: розстрочки, кредитних карток, мікропозик, іпотеки, споживчих кредитів. Всі платежі потрібно здійснювати відповідно до графіка.
  3. Зверніться в МФО. Поліпшити кредитну історію можна шляхом оформлення мікропозик і своєчасного їх погашення. Отримати кредит в МФО можна в онлайн-режимі на картку будь-якого банку. Мікрокредітной сервіси лояльніше ставляться до клієнтів, у порівнянні з банками і пропонують прості умови оформлення позик. Скориставшись їх послугами реально отримати кілька тисяч гривень на невеликий термін.

Розібравшись з боргами, оформивши і погасивши кілька нових позик, ви зможете поліпшити свій кредитний рейтинг. Не турбуйтеся, що прострочення по старих кредитах завадять вам отримати нову позику. Під час прийняття рішення банки звертають більше уваги на останні дані. Якщо ви реабілітуєтесь і почнете сумлінно виконувати кредитні зобов'язання, кредитор прийме це до уваги під час опрацювання заявки.

Виправити кредитну історію можна швидко і легко за допомогою мікрофінансового сервісу Tengo. Скориставшись його послугами, реально отримати займ до 15000 гривень під 1% в день. Максимальний термін користування позикою становить 30 днів. Оформивши кілька мікрокредитів в Тенґо і повернувши їх не порушуючи термінів, ви піднімете свій кредитний рейтинг. Після цього можна буде сміливо звертатися в банк за більшою позикою.

Автор: Сервіс “Tengo”
30.09.2020
views
14799  переглядів
shares
2