Як правильно ставити фінансові цілі, щоб завжди їх досягати?

Як правильно ставити фінансові цілі, щоб завжди їх досягати?
Loader

Усі ми у повсякденному житті ставимо фінансові цілі. Хтось робить це усвідомлено, фіксуючи свої бажання на папері, роблячи розрахунки, а хтось більш на підсвідомому рівні. Цілі теж бувають різними: одні пов'язані з нашими поточними потребами, інші спрямовані на далеке майбутнє. Давайте сьогодні поговоримо про те, як правильно ставити цілі, щоб вони були не лише в голові та на аркуші паперу, а й втілювались у життя.

Як ставити фінансові цілі: 5 ефективних порад

То що потрібно зробити спочатку? Уявити, що бажання вже здійснилося? Чи одразу його записати, а потім уявити? Порад про те, як правильно ставити цілі сьогодні дуже багато і всі вони різні. Ми склали алгоритм дій для тих, хто заплутався і не знає, з чого почати.

Визначте, що для вас головне

Подумайте, що для вас в пріоритеті. Якщо це здоров'я та безпека, то варто насамперед замислитися над створенням фінансової подушки. Втомилися від роботи та хочете відпочити? Значить, вам потрібно почати накопичувати гроші на відпустку. Бажаєте переїхати в більш простору квартиру? Починайте накопичувати на перший внесок. Головне, щоб мета була саме вашою, а не нав'язаною стереотипами та суспільством. Тоді вона вас мотивуватиме і ви її обов'язково досягнете.

Чітко сформулюйте ціль

Ціль повинна бути чіткою, реальною. Вона повинна відповідати вашим бажанням та бути обмеженою у часі.

"Хочу новий телефон!" — неправильно сформульована ціль.

"Хочу купити новий Samsung Galaxy M52, у чорному кольорі вартістю до 10 000 гривень у липні 2021 року" — правильно сформульована ціль.

Запишіть фінансові цілі

Для цього можна використати блокнот та ручку, а можна таблицю Excel – як вам зручно! Зафіксуйте кожну ціль та поставте навпроти кожної пріоритет, суму та дату, до якої хочете досягти бажаного. Складіть план досягнення кожної цілі окремо. Залежно від суми та терміну, потрібно розрахувати, скільки коштів потрібно відкладати щомісяця. Якщо йдеться про довгострокову ціль, обов'язково слід враховувати рівень інфляції.

Оцініть досяжність цілей

Перегляньте свій список. Наскільки ваші цілі є реальними? Подумайте, чи зможете їх досягти з вашим рівнем доходів. Якщо ні, можливо, варто продовжити термін або виключити якийсь пункт, без якого можна обійтися. Оцініть свою зайнятість. Можливо, саме зараз настав час змінити роботу або знайти додаткове джерело доходу.

Як досягати цілей? Формуємо правильні звички

Списки, візуалізація, планування — це, звичайно, добре, але як зробити так, щоб втілити задумане в реальність? Насправді процес досягнення цілей може бути складним. Підготуйтеся до того, що вам потрібно буде долати перешкоди, від чогось відмовлятися, витрачати гроші більш свідомо. Все це неможливе без правильних фінансових звичок.

Якість на першому місці

Забудьте про багатозадачність та поспіх. Якщо ви одночасно намагатиметеся досягти 4-5 цілей, швидше за все, нічого не вийде. Ви витратите багато часу, сил та енергії, а в результаті отримаєте результат, зовсім не той, який хотіли. Виберіть 1-2 цілі та сконцентруйтеся на їх реалізації. Коли вдасться досягти бажаного, беріться за другу мету.

Наприклад, ви плануєте поїхати на відпочинок до Єгипту влітку 2022 року. Для цього потрібно 30 000 гривень. Також ви хочете зробити ремонт у ванній кімнаті, витративши 20 000 гривень. Ще вам потрібно купити нові сезонні речі дитині та закрити розстрочку за телефон. Розставте пріоритети. Закрийте насамперед найголовнішу мету, потім наступну і т.д.

Скажіть "Ні!" імпульсивним покупкам

Перш ніж купити щось, подумайте, чи дійсно вам це потрібно. Не варто робити покупки відразу, як вам щось сподобалося. Дайте собі час. Можливо вже завтра ви подивитесь на обрану річ по-іншому.

Скажіть "Так!" здоровій економії

Якщо ви будете надмірно економити і у всьому собі відмовляти, спрямовуючи левову частину доходу на досягнення фінансових цілей, швидше за все через пару місяців ви не втримаєтесь і витратите заощаджені гроші на щось незаплановане, а потім будете шкодувати. Ми говоримо про здорову економію. Відмовтеся від шкідливих звичок або покупок, без яких можете обійтися. Гроші, які ви зазвичай на все це витрачали, направте на досягнення цілей. Наприклад, можна споживати не п'ять чашок кави на день, а дві. Можна обідати не в кафе, а хоча б три дні на тиждень брати з собою їжу з дому. Можна відмовитись від алкоголю, цукру, куріння.

Хваліть себе

Регулярно переглядайте свій план цілей та відмічайте виконані пункти. Довгострокові цілі можна розбити на кілька корострокових, навпроти яких ви також можете ставити галочки. Наприклад, потрібно накопичити 120 000 гривень на перший внесок по іпотеці за 2 роки. Розбийте суму на 8 частин та відкладайте по 15 000 кожні три місяці. Так, крок за кроком ви зможете досягти довгострокової цілі. Почуття успіху, яке ви відчуватимете наближаючись до мети, буде мотивувати і дозволить пишатися собою.

Після досягнення кожної цілі заохочуйте себе: покупкою нового одягу чи книг, походом у кафе чи парк атракціонів. Це обов'язково має бути щось, що ви любите.

Більше матеріалів про досягнення цілей та підвищення фінансової грамотності можна знайти на сайті спецпроекту "Все, що ви повинні знати про кредити" від партнера Тенго — ТОВ "Мілоан". На сторінках спецпроекту на вас чекає ціла низка цікавих статей про фінансові звички, планування бюджету, особливості оформлення кредитів, безпеку даних у мережі.

Автор: Сервіс “Tengo”
31.01.2022
views
22130  переглядів
shares
1