Як організувати свій час, працюючи на фрілансі або віддалено?

Як організувати свій час, працюючи на фрілансі або віддалено?
Loader

Багато фрілансерів знають: для того, щоб усе встигнути, потрібно правильно спланувати час, домовитися з собою і телефоном, щоб він не відволікав, оцінити обсяг роботи і тихенько все зробити. Багато хто це розуміє, але не у всіх це виходить. Ми підготували для вас 10 порад, які допоможуть організувати час на фрілансі.

Порада №1. Складіть календарний план

Визначте кількість годин на день, в які ви будете працювати. Відкрийте календар і заздалегідь відзначте вихідні і можливі відпустки.

Обов'язково повинен бути хоча б один день на тиждень (а краще 2), коли ви не будете займатися роботою — ні за яких обставин.

Хоча б раз на рік влаштовуйте повноцінну відпустку — не менше 3 тижнів. За словами вчених, повне відновлення сил і перезавантаження відбувається за 21 день. Недарма в радянські часи працівників відправляли в санаторії саме на такий період.

Порада №2. Встановіть особисті кордони

Фрілансером може бути як чоловік-холостяк, який вільно розпоряджається своїм часом, так і жінка в декреті, якій потрібно приділяти достатньо часу і роботі, і собі, і родині. Заздалегідь подумайте, як можна організувати робочий день і чим зайняти дитину, коли ви будете працювати. Поясніть домашнім, що, незважаючи на те, що ви зараз на кухні в спортивному костюмі — ви працюєте і зможете приділити їм увагу пізніше. Спочатку може бути дуже складно, але з часом цілком реально збудувати систему з домашнього хаосу.

Порада №3. Дотримуйтеся режиму сну

Щоб добре працювати, потрібно добре відпочивати. Ідеально, якщо будете лягати в 9-10 годин вечора і прокидатися о 6-7 годині ранку. Так ви зможете відновити сили, перезавантажити мозок і підвищити свою продуктивність.

Людям, які з офісу переходять на "дистанційку", буває складно налаштуватися на нормальний режим. Вранці хочеться довше поспати або просто повалятися на ліжку з телефоном... А чому б і ні, адже дорога до робочого місця тепер займає на 3 км, а всього 3 кроки! Щоб швидше прокинутися, подумайте про те, що на фрілансі вам платять не за кількість робочих днів, а за обсяг виконаної роботи. Тому краще не лінуватися, а займатися справами.

Порада №4. Плануйте день заздалегідь

Ви навіть не уявляєте, наскільки зростає продуктивність фрілансера, у якого є чіткий план. Привчіть себе щовечора складати список справ під назвою "на завтра". Так у вас не виникатиме запитань типу "тааак, і що я повинна робити далі?"

Маленька порада: визначте, о котрій годині у вас висока продуктивність і плануйте на цей час найбільш важливі справи.

Буде легше, якщо ви розпишите не тільки робочі завдання, а й домашні.

Порада №5. Зробіть ранкові ритуали

Що допомагає вам прокинутися і відчувати себе бадьоро протягом дня? Пробіжка, йога, самомасаж, повноцінний смачний сніданок, читання книги? Якщо вам це потрібно — це повинно бути! А ще незважаючи на те, що ви працюєте вдома, не забувайте про охайний одяг, макіяж, зачіску. Піжама, хоч вона і зручна, не допоможе налаштуватися на робочий ритм.

Порада №6. Змінюйте обстановку

Можливість працювати в різних місцях — одна з кращих переваг фрілансу. Але мало хто знає, що це підвищує працездатність мозку, креативність, а значить і продуктивність теж. Помітили, що почали працювати повільніше, постійно на щось відволікатися, увагу ніяк не вдається сконцентрувати на важливих справах — спробуйте змінити обстановку. Фрілансер же може працювати не тільки вдома! Беріть ноутбук і вирушайте на дачу, в кафе, в парк — вибирайте будь-яке місце, в якому буде комфортно.

Порада №7. Слідкуйте за часом

Це один з найскладніших пунктів для фрілансерів. Так, можна скласти план, розписати день по годинах, але як себе налаштувати, щоб вписатися в ці часові рамки? Є кілька лайфхаків, які допомагають стежити за часом:

  • онлайн-таймер: припустимо вам потрібно виконати завдання за годину — увімкніть таймер з сигналом; хвилини, що збігають, будуть вас стимулювати працювати швидше, не відволікаючись, а сигнал без запізнення нагадає, що відведений час вийшов;
  • винагорода: якщо ви ніяк не можете сконцентруватися і закінчити наприклад дизайн-проект чергового банера, дайте собі установку, що як тільки все буде готово, ви зможете поласувати шоколадкою з капучино або 15 хвилин подивитися улюблений серіал;
  • стислі терміни: щоб встигнути здати роботу до дедлайну, встановіть крайній термін для себе на день раніше, ніж передбачив замовник.

Порада №8. Фокусуйтеся на роботі

Працюючи віддалено, складно не відволікатися на кота, який вимагає ласки, крихти на столі, брудний посуд, дзвінки друзів, повідомлення в соцмережах. Однак саме це вміння допомагає домогтися ефективних результатів. Діяти потрібно рішуче. Не можете працювати, коли в будинку безлад? Зробіть прибирання вранці — до початку робочого часу. Заважають сповіщення на телефоні — вимкніть їх на певний період. Коту можна купити нову іграшку, а друзям — передзвонити пізніше.

Порада №9. Робіть перерви

Не можна працювати без зупинки 6-8 годин. На фрілансі ви самі плануєте час, а це значить, що можете влаштовувати собі більше перерв, ніж одну обідню. Не думайте, що так ви заберете час, який можна було б витратити на роботу. Відпочивши, ви навпаки встигнете більше! Можна робити перерви по 5-10 хвилин через кожні 1-2 години роботи. Все залежить від того, що ви робите і як швидко втомлюєтеся. Під час перерв можна робити зарядку, просто лежати, готувати їжу, розмовляти по телефону, поливати квіти, та що-завгодно — це ж фріланс)

Порада №10. Насолоджуйтесь процесом

Робіть те, що подобається, працюйте в задоволення, намагайтеся постійно вдосконалювати свої професійні навички. Це допоможе уникнути вигорання і підвищити працездатність. Якщо вас не влаштовують умови роботи, ставлення до вас замовника, рівень доходу — завжди можна щось змінити. До речі фрілансеру це зробити простіше, ніж офісному працівнику. Кількість пропозицій по дистанційці з кожним роком зростає. Якщо ви будете приділяти достатньо часу саморозвитку, то ніколи не залишитеся без роботи.

Автор: Сервіс “Tengo”
20.09.2021
views
1184  переглядів
shares
0