Що таке грейс-період по кредитній картці?

Що таке грейс-період по кредитній картці?
Loader

Що таке грейс-період? Це можливість користуватися кредитними коштами без нарахування відсотків. Подібна перевага надається власникам кредитних карток. Тривалість грейс-періоду встановлюють банки. Термін може становити 30, 60, 90 і навіть 120 днів. Іноді грейс-період ще називають "пільговим" або "безвідсотковим".

Грейс-період і розрахунковий період: в чому різниця?

Всі користувачі кредитних карток повинні чітко знати: що таке розрахунковий період і грейс-період. Це різні поняття, які не можна плутати.

Один раз в місяць фінустанови надсилають позичальникам виписку за рахунком, в якій вказують розмір боргу. Розрахунковий період — це 30 днів між двома виписками. Тіло кредиту потрібно погашати щомісяця, а ось відсотки можуть не нараховуватися 60, 90 днів — в залежності від тривалості пільгового періоду.

Зверніть увагу, що грейс-період поширюється не на всі операції. Багато банків нараховують відсотки на зняття готівки в банкоматі і карткові перекази (навіть якщо кошти переводяться на свою картку). Разом з цим, пільгові періоди практично завжди діють при розрахунках за покупки, безготівкових платежах, переказах юрособам.

Крім розрахункового і грейс-періоду є ще платіжний період. Ним позначається кількість днів, протягом яких позичальник повинен здійснити оплату.

Навіщо банку грейс-період?

Грейс-період — це можливість для банку привернути увагу клієнта до своїх послуг і зацікавити його. Адже якщо людина не побачить для себе хоч якоїсь вигоди, вона піде шукати інший варіант і скористається пропозицією конкурентів.

Якщо говорити про заробіток, то банки, крім відсотків, отримують від боржників ще комісії і плату за обслуговування. А ще кредитори дуже часто користуються неуважністю клієнтів. Наприклад, якщо позичальник пропустить дату закінчення пільгового періоду, то банк відразу ж нарахує відсотки і вони можуть бути досить високими.
Чим вигідний грейс-період позичальникові?
Кредит з грейс-періодом — це свого роду безвідсоткова позика. Якщо правильно ним скористатися, можна непогано заощадити і вирішити багато фінансових проблем.

Банки часто домовляються з торговими мережами про спецпропозиції і спільні акції. У результаті власники кредитних карток можуть отримати:

  • підвищений кешбек;
  • велику знижку за покупку;
  • безкоштовну доставку.

Користувачі кредиток — більш вигідні клієнти для банків, ніж власники дебетових карток. Бувають випадки, коли здійснивши покупку в кредит, можна істотно заощадити. Потрібно тільки встигнути повернути гроші протягом грейс-періоду.

Також кредитку з грейс-періодом можна використовувати як подушку безпеки, якщо немає накопичень. Наприклад, у вас несподівано зламалася пральна машина, а зарплата прийде тільки через три тижні. Якщо є кредитка з грейс-періодом, зовсім не обов'язково чекати, поки на картку надійдуть гроші і прати весь цей час вручну. Можна купити машинку відразу, а через три тижні погасити кредит.

Кредитні карти з грейс-періодом від українських банків

Ми знайшли для вас кілька вигідних пропозицій за кредитними картками з довгим кредитним лімітом.

Кредитна картка "ВсеМожу" від ПУМБ

Кредитний ліміт — 200 тис. гривень
Грейс-період — до 62 днів

Пільговий період діє:

  • при оплаті покупок карткою в Україні і за кордоном, в тому числі і онлайн;
  • при оплаті комуналки;
  • при поповненні мобільного;
  • при оплаті освітніх і туристичних послуг;
  • при оплаті інших послуг в ПУМБ онлайн (відповідно до переліку компаній і шаблонів для оплати, доступних у додатку).

Додаткові переваги: ​​зняття готівки без комісії, кешбек до 50%, 500 грн.

Кредитна карта "Monobank" від Universal Bank

Кредитний ліміт — 100 тис. гривень
Грейс-період — до 62 днів

Пільговий період в Монобанку, як і в багатьох інших банках, становить 62 дня. Додатково картка дозволяє оформити безкоштовну розстрочку і розтягнути термін виплат на два роки. Це звичайно не грейс-період, але за допомогою цієї послуги теж можна раціонально розподілити навантаження на бюджет, уникнувши додаткових витрат.

Кешбек по картці Monobank становить до 20%. Комісія за зняття готівки — 0,5%.

Карта "Універсальна" від ПриватБанку

Кредитний ліміт — 200 тис. гривень
Грейс-період — до 62 днів

У пільговому періоді враховуються всі операції з картки:

  • оплата покупок і послуг;
  • безготівкові перекази;
  • зняття готівки в банкоматі.

Серед переваг картки "Універсальна" — розстрочка на 24 міс. під 0,01%.

Якщо вас цікавлять картки з більш тривалим пільговим періодом, зверніть увагу на кредитку SportBank. Для першого кредиту грейс-період становить 120 днів, для наступних — 62 дня. Крім того, банк дарує кешбек 10% при оплаті карткою спортивних послуг і покупок в спортивних магазинах.

Рекордсменом по грейс-періоду є O.Bank. Для позичальників, які вперше скористаються кредитними грошима, він складе 120 днів, вдруге — 92 дня, а всі наступні — 62 дня. Кешбек при використанні кредитних коштів для оплати покупок онлайн становить 5%, особистих коштів — 2%.

Кредитні кошти — це перш за все інструмент. Щоб правильно і вигідно його використовувати, потрібно регулярно підвищувати рівень фінансової грамотності. Це допоможе уникнути зайвих витрат у вигляді відсотків, а й навіть заробити, накопичивши кешбек.

Автор: Сервіс “Tengo”
14.10.2021
views
8726  переглядів
shares
14