Що буде якщо не платити кредит?

Що буде якщо не платити кредит?
Loader

Кредити — це швидке і зручне рішення фінансових проблем, особливо на тлі стрімкого підвищення цін і повільного зростання зарплат. Такої думки дотримується частина українських громадян, які регулярно користуються позиками, а також ті, хто допускає подібний варіант розвитку подій. Але як тільки підходить період повернення грошей, позиції деяких позичальників змінюються. Боржник по кредиту стикається з ще більшими фінансовими складнощами, адже повертати кошти потрібно з відсотками і в чітко встановлений період.

За порушення термінів оплати фінансові установи зазвичай нараховують пеню та штрафи. Але що буде якщо зовсім не платити кредит в Україні? Чи може банк відібрати майно за борги? Як бути, якщо справа дійшла до суду? Поспілкувавшись з кредитними експертами, ми знайшли відповіді на ваші питання.

Що буде якщо не платити онлайн займ в Україні?

Онлайн-займ — це кредит, оформлений в мікрофінансовій організації на відносно невелику суму під щоденний відсоток. Термін погашення в середньому становить 30 днів. Заявки на мікропозики подаються через інтернет, а процес їх обробки займає близько 5 хвилин. Оперативність та доступність мікропозик роблять їх привабливими для людей, яким не вистачає грошей до зарплати або на якусь покупку. Кредити видаються без довідки про доходи, застави та поручителів. Це означає, що отримати гроші в борг може будь-який громадянин України, якому на момент звернення виповнилося 18 років:

  • студент;
  • пенсіонер;
  • безробітний;
  • фрілансер;
  • людина, яка працює офіційно/неофіційно;
  • позичальник із зіпсованою кредитною історією.

Однак відчути переваги онлайн-кредитів можуть тільки ті громадяни, які об'єктивно оцінюють свої фінансові можливості і здатні вчасно повернути кошти. В іншому випадку позичальник ризикує потрапити в боргову яму, адже до тіла кредиту і відсотків додаються ще пеня та штрафи. Давайте розберемося детальніше, що може чекати людину, яка вирішила не віддати онлайн-кредит МФО.

Як правило, при утворенні прострочень по мікропозиках кредитори застосовують такі методи:

  • SMS-розсилка: відправлення повідомлень здійснюється і до закінчення терміну дії договору — як нагадування про необхідність погасити кредит; в разі виникнення прострочення, SMS будуть приходити набагато частіше;
  • дзвінки родичам і колегам: якщо позичальник буде ігнорувати SMS і дзвінки, кредитору доведеться повідомити про заборгованість його родичам, сусідам і колегам по роботі; подібні заходи застосовуються з метою спонукати позичальника швидше виплатити кредит;
  • поштова розсилка: якщо не платити онлайн-кредит, МФО почне розсилати листи з вимогою повернути гроші за адресою реєстрації та фактичного проживання позичальника;
  • продаж боргу колекторам: на боржника може чинитися психологічний тиск; дзвінки та повідомлення будуть надходити більше 10 раз на день, більше того — колектори можуть заявитися додому до позичальника, щоб домогтися оплати позики;
  • звернення до суду: якщо позичальник не реагує на звернення МФО і всі спроби досягти компромісу — судового розгляду не уникнути.

Якщо вам нема чим сплачувати онлайн-кредит, радимо скористатися послугою пролонгації договору, яку пропонує практично кожна мікрофінансова організація. Для цього потрібно сплатити всі фактично нараховані відсотки. Продовжити договір можна в особистому кабінеті, за допомогою онлайн-банкінгу або терміналу самообслуговування. Серед запропонованих способів погашення (часткового, повного) потрібно вибрати пролонгацію. Термін продовження у кожного кредитора індивідуальний.

Що буде якщо не спілкуватися з колекторами?

Хто такі колектори? Це фахівці з повернення прострочених позик. Якщо не оплатити кредит вчасно, банки і МФО будуть змушені скористатися їх послугами, щоб повернути свої гроші. Бувають випадки, коли колектори діють просто за дорученням кредитора, регулярно нагадуючи боржнику про необхідність здійснити оплату. Але фінансова установа може також і продати ваш борг колекторам. Намагаючись стягнути кредитні кошти вже в свою користь, вони будуть діяти більш наполегливо.

Спочатку колектори також як і банки/МФО намагаються вплинути на позичальника за допомогою дзвінків і SMS. Якщо це не допомагає, повідомлення відправляються родичам і друзям. При відсутності реакції, колектори приїжджають до боржника додому з вимогою повернути гроші.

Увага! Якщо по відношенню до вас або ваших близьких з боку колекторів будуть застосовуватися загрози, фізична сила, втручання в приватну власність — потрібно негайно звернутися до правоохоронних органів. Наявність аудіо/відеозаписів неправомірної поведінки колекторів буде перевагою.

Багатьох цікавить питання: "Що буде якщо зовсім не спілкуватися з колекторами?". Закінчиться все тим, що колекторське агентство подасть на вас позов до суду. Справу ви, швидше за все, програєте, але натомість настирливі дзвінки і розсилка повідомлень припиняться.

Якщо спроба взяти кредит і не платити прирекла вас на спілкування з колекторами, але при цьому ви не хочете доводити справу до суду, потрібно навчитися правильно з ними спілкуватися. Наші експерти підготували для вас кілька порад:

  • дізнайтеся повне найменування колекторської організації, щоб виключити факт шахрайства;
  • включайте диктофон при кожній розмові, зберігайте всю історію листування;
  • дізнайтеся причину дзвінка і уточніть який саме банк передав колекторам право спілкуватися з вами;
  • будьте стриманими і не ведіться на провокації, чітко відповідайте на питання і самі їх задавайте;
  • уникайте тем, які не стосуються кредитного боргу, не передавайте колекторам особисту інформацію;
  • не звертайте увагу на залякування колекторів: у них немає повноважень на арешт майна, введення додаткових штрафних санкцій, а також права на візит до вас додому без запрошення.

Якщо колектори дзвонять родичам або друзям, поясніть, що кредит — це ваша проблема, і що їм ні в якому разі не доведеться відповідати за ваші борги.

Чи можуть відібрати майно?

Арешт і відчуження особистого майна — один з найбільших страхів позичальників. Коли банк може відібрати квартиру? Як не віддати кредит? У яких випадках можна не боятися відчуження майна?

За словами кредитних експертів, якщо в договорі зазначено, що кредитор має право задовольнити свої фінансові претензії до боржника за допомогою майна — значить його дійсно можуть вилучити. Квартиру забирають за борги тільки в тому випадку, якщо мова йде про дуже високу суму — понад 20 розмірів мінімальних заробітних плат. Відібрати майно через несплату кредиту можуть також у разі, якщо позика була видана під заставу. Подібні дії можуть бути вчинені тільки після відповідного рішення суду.

Якщо судового розгляду уникнути не вдалося і рішення було прийнято не на користь позичальника — він ризикує втратити:

  • заробітну плату;
  • банківський вклад;
  • цінні папери;
  • транспортний засіб;
  • нерухомість.

Якщо борг становить кілька тисяч гривень — сума буде утримана з зарплати позичальника, якщо мова йде про десятки, сотні тисяч гривень — суд може арештувати машину або квартиру. Майно буде продано на аукціоні, а виручені гроші — спрямовані на компенсацію збитків кредитора.

Щоб не допустити відчуження особистого майна на користь сплати кредитної заборгованості, зверніть увагу на наступні рекомендації:

  • щоб представники банку або колектори хоча б на кілька тижнів залишили вас у спокої — здійсніть оплату половини суми щомісячного платежу;
  • зверніться в банк і попросіть надати вам кредитні канікули;
  • реструктуризуйте борг, продовживши термін погашення на кілька місяців — у результаті знизиться сума щомісячного платежу;
  • подайте заявку на кредит рефінансування: об'єднавши дві позики в одну можна знизити процентну ставку і продовжити період користування коштами.

Якщо мова йде про кредити МФО, то виходом може стати пролонгація, або оформлення нової позики в іншій компанії на погашення проблемної заборгованості.

Як діяти якщо справа дійшла до суду?

Фінансова організація може подати на вас до суду за несплату кредиту, якщо термін прострочення досягає кількох місяців. До цього він буде намагатися вирішити проблему за допомогою реструктуризації, дзвінків і колекторів. Пам'ятайте, що без рішення суду банки і МФО не мають права списати жоден проблемний кредит. Забороненим вважається також самостійне стягнення майна на користь погашення кредиту.

Нагадаємо, що в період карантину громадяни України могли законно не платити кредит, в результаті чого штрафи за прострочення не нараховувались.

Якщо справа все ж дійшла до суду, позичальник повинен:

  • не панікувати;
  • вивчити матеріали справи: звірити суму боргу, перевірити всі розрахунки банку, зібрати пакет документів, які допоможуть знизити суму штрафів;
  • знайти хорошого адвоката;
  • бути на всіх засіданнях;
  • домагатися зменшення суми стягнення;
  • на етапі виконавчого провадження стежити за діями інспекторів і при виявленні порушень — їх оскаржити.

Тепер ви знаєте: якщо не виплачувати кредит, банк в будь-якому випадку буде вимагати стягнення заборгованості. Якщо договором передбачена конфіскація майна, банк звернеться до суду і отримавши відповідне рішення — забере у вас зарплату, авто або частину житла на користь сплати боргів. Щоб не опинитися в подібній ситуації радимо адекватно оцінювати свої фінансові можливості ще перед оформленням кредиту, а в разі утворення прострочення — шукати компромісні варіанти вирішення проблеми.

Автор: Сервіс “Tengo”
07.10.2020
views
17283  переглядів
shares
1