Чому в 21 році стало модно інвестувати, а не класти гроші в банк?

Чому в 21 році стало модно інвестувати, а не класти гроші в банк?
Loader

Щоб почати інвестувати, потрібно створити капітал. Це мають бути вільні кошти, які не завдадуть шкоди вашому бюджету в разі невдачі. Але як виявилося, напрацювати капітал — це півбіди... Прийняти рішення і зрозуміти як краще вчинити, як розподілити заощадження — куди складніше. Депозит чи акції, чи нерухомість, чи новий бізнес-проект? Що вибрати?

У 2021 році всі більше українців віддають перевагу інвестуванню. Інтерес до банківських депозитів, навпаки — згасає. У чому причина і куди краще вкласти гроші, щоб не прогоріти?

Чому українці не хочуть нести гроші в банки?

Ще 5-7 років тому на питання: "Куди подіти вільні кошти, щоб підзаробити?", відповідь була очевидною: "Покласти в банк на депозит". Сьогодні все змінилося. Банківські депозити вже не здаються українцям перспективними і привабливими. Це швидше спосіб зберегти кошти, "створити заначку", можливість накопичити гроші на відпустку або новий телефон. Примножити заощадження за рахунок відсотків за вкладом досить складно. Діючі ставки ледве перекривають інфляцію...

Сьогодні в Україні можна відкрити депозит в гривнях, доларах, євро. Середня прибутковість становить 6,5% річних, якщо мова йде про гривневі вклади і всього лише 0,16%, якщо про валютні. Для порівняння: в 2016 році середня ставка по депозитах в гривнях знаходилася в межах 14-15%, валютних — на рівні 4-5%. Причиною зниження вважається уповільнення темпів інфляції і зниження облікової ставки Національного банку.

Ще одна причина зниження популярності вкладів — недовіра українців до банків. Особливо насторожено люди ставляться до приватних банків, які з'явилися на ринку недавно і вже пропонують занадто привабливі умови співпраці.

Куди інвестувати, щоб заробити? 5 перспективних варіантів

У що вкласти гроші, щоб заробити і щоб інвестиція виявилася вигіднішою, ніж банківський депозит. Пропонуємо п'ять варіантів.

Криптовалюта

Біткоїн продовжує дивувати! Згідно зі статистикою Bloomberg з 2010 року криптовалюта подорожчала майже на 9 млн відсотків. У грудні 2020 року вартість біткоїну становила 19,5 тис. доларів. У період пандемії криптовалюта виявилася одним з ключових активів для вкладень. Що буде з біткоіни далі — прогнозувати складно. Думки аналітиків розділилися. Одні вважають, що криптовалюта досягне позначки в 250 тис. доларів в 2021 році, інші впевнені, що біткоїн входить в фазу застою. Тим не менш, якщо вкласти частину капіталу в цифрові гроші і на якийсь час забути про це можна помітно збільшити свої статки.

ОВДП

Облігації внутрішньої держпозики — це альтернатива банківським депозитам. Прибутковість по них вища на 2-3%. Дохід податком не обкладається. Ще одна перевага — цінні папери в будь-який момент можна продати. Виплати по ОВДП повністю гарантовані Міністерством фінансів України, що підвищує рівень безпеки інвестицій. До того ж українські держоблігації дуже популярні серед нерезидентів. У 2020 році Мінфін заробив 51 млрд гривень на продажу ОВДП іноземцям. З цих причин облігації залишаються одним з найбільш рекомендованих варіантів для вкладень в Україні.

Житлова нерухомість

Це практично безпрограшний варіант інвестування. Можна купити квартиру в новобудові на етапі котловану і продати після здачі будинку в експлуатацію на 30-40% дорожче. Можна придбати об’єкт, зробити невеликий ремонт і здавати в оренду на довгий термін або подобово. Нерухомість, розташована в курортному містечку, принесе ще більше прибутку.

Франшиза

Хочете інвестувати в бізнес? Боїтеся прогоріти і втратити гроші? Чому б не спробувати варіант з франшизою. Ви отримаєте готове рішення, чіткий план, підтримку франчайзера, корисні контакти, можливість окупити вкладення за короткий період. Популярністю в Україні користуються франшизи Нової Пошти, Франс.уа, П'яної Вишні, Мафії. У маленькому місті успішно розвивається аптечний, квітковий, ломбардний бізнес.

Земля

Український агросектор — досить привабливий напрямок для інвестування з високим потенціалом росту. Передбачається, що запуск ринку землі тільки розігріє інтерес вкладників і точно спровокує підвищення вартості сільгоспугідь. Ціна гектару може перевищити 2000 доларів, якщо землю дозволять купувати іноземцям.

Куди інвестувати вільні гроші: в бізнес чи криптовалюту — вирішувати вам. Вибір потрібно робити в залежності від суми та власних інтересів. Найменш ризиковим варіантом для вкладень в 2021 році все ж вважається нерухомість. При правильному підході можна забезпечити собі гідний пасивний дохід. Ймовірність втратити гроші зводиться до мінімуму.

Автор: Сервіс “Tengo”
30.06.2021
views
933  переглядів
shares
0