Чи підвищуватимуть банки ставки за депозитами у 2022 році?

Чи підвищуватимуть банки ставки за депозитами у 2022 році?
Loader

Ставки за депозитами в Україні зростають не так швидко, як хотілося б клієнтам банків. У листопаді середня прибутковість гривневих вкладів була на рівні 7,19–8,68% річних. Відсотки за валютними депозитами були ще нижчими: у межах 0,43–1,05% у доларах та 0,24–0,48% у євро.

Наприкінці 2021 року банки, які утримували ставки на надто високому рівні, почали їх знижувати, і навпаки, фінустанови, які різко знизили відсотки у першому та другому кварталах — у листопаді-грудні почали їх піднімати.

Що чекає на вкладників у 2022 році? Чи будуть ставки колись знову двозначними? Які банки пропонують найвищі відсотки за депозитними програмами? Ці питання розберемо у нашій сьогоднішній статті.

Підвищенню ставок бути? Прогнози експертів

Що буде з депозитними ставками у 2022 році? Відповідь на це питання зокрема залежить від того, наскільки сильно фінустанови потребуватимуть ліквідності. Так, грошей у банківському секторі вистачає. Але треба також врахувати те, що сьогодні українці не поспішають класти гроші на депозитні рахунки на довгі терміни. Це є проблемою для фінустанов. Щоб вирішити це питання, банки, швидше за все, піднімуть ставки за довгостроковими вкладами. Сприятиме підвищенню прибутковості і Національний банк України, підвищуючи облікову ставку.

Що ж говорять фінансові експерти з цього приводу?

Віталій Годун, представник Укргазбанку

За словами фінансиста, депозитні ставки у 2022 році зростатимуть. Тиск на них чинитиме зростання інфляції, а також підвищення облікової ставки Нацбанку. Не варто недооцінювати також вплив ліквідності банківської системи та ситуації в економіці загалом. Годун зазначив, що зараз прибутковість банківських депозитів перебуває на найнижчому рівні.

Віктор Кулик, представник Банку Альянс

Незважаючи на те, що підвищення ставок за гривневими депозитами відбувається дуже повільно — воно все ж таки відбувається. За словами експерта, зростання цін та підвищення ставки Нацбанку підштовхують фінустанови до перегляду відсотків за вкладами. Деякі банки вже пропонують вкладникам двозначні ставки без урахування лояльності та бонусів. Найбільш популярними залишаються вклади у нацвалюті. Це викликано стабільністю курсу гривні щодо інших валют. Про зростання ставок за валютними депозитами, за словами Кулика, поки що говорити рано.

Михайло Стрельников, представник ВГО “Фінансова грамота України”

За словами фінансиста, ставки за банківськими депозитами у 2022 році не підвищуватимуться. Причина – низький рівень довіри українців до банківської системи. Стрільників згадує банкопад 2014-2016 років, після якого багато вкладників змінили думки про банківську систему України у гірший бік. Експерт обурено говорить про те, що навіть суди, які розглядали справи щодо банкрутства, ставали не на бік споживачів, чиї права було порушено, а на бік фінустанов, дозволяючи їм не повертати депозити вчасно.

Для порівняння Стрільників наводить практику США, де у разі банкрутства банка, клієнт автоматично отримує відшкодування суми вкладу від Федеральної резервної системи. Далі справа передається ФБР. Такий підхід дозволяє американцям довіряти банківській системі. В Україні такої практики, на жаль, немає.

У яких банках найвищі депозитні ставки?

Ставки за депозитами в останні місяці 2021 залишалися на місці. Лише декільком банкам вдалося їх збільшити.

Лідерами за величиною ставок за депозитами на 3 та 6 місяців стали:

  • Таскомбанк;
  • Альфа Банк;
  • Універсал Банк;
  • ПроКредит Банк;
  • Кредит Дніпро.

Оформити депозит на тримісячний термін у перерахованих вище банках можна під 8–8,5% річних. На 6-місячні вклади пропонується ставка 9%.

Найвищу прибутковість за депозитами на рік у 2021 році пропонували Таскомбанк, Прокредит Банк та Універсалбанк. Оформити вклад можна було під рекордні 10% річних.

Середні позиції в рейтингу наприкінці 2021 року займали банки ПУМБ, Південний та Креді Агріколь. У цих банках діяли такі ставки:

  • 3 місяці — 7,5-8%;
  • 6 місяців — 8,25-8,5%;
  • 12 місяців — 9-9,25%.

У державних банках і досі зберігаються низькі ставки. ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк нараховують лише 6,5-7% за вкладами на півроку та рік. Покласти гроші на 3 місяці можна лише під 5,5-6% річних.

Останні позиції рейтингу займають Кредобанк та ОТП Банк. Прибутковість тримісячних вкладів становить середньому 4-5,5%. Середня ставка за піврічними програмами перебуває у межах 4,5-5,5%. Покласти гроші на 12 місяців можна під 5,5% річних.

За доларовими депозитами та вкладами у євро банки вже довгий час не змінюють ставки. Вони залишаються рекордно низькими. У кращому разі можна отримати прибутковість у межах 1-1,3% річних, у гіршому – 0,01%.

Як бачите ситуація із банківськими вкладами залишається неоднозначною. Думки експертів щодо депозитних ставок розділилися. Одні стверджують, що відсотки залишаться незмінними через низький рівень довіри українців до банківської системи, інші прогнозують підвищення прибутковості на тлі зростання інфляції та облікової ставки.

Українцям, які шукають джерела пасивного доходу, фахівці радять не зациклюватись на одних лише депозитах, а шукати альтернативні варіанти. Частину заощаджень можна покласти на депозит, а решту грошей — інвестувати в акції, ОВДП, криптовалюту, цінні метали. Це допоможе диверсифікувати ризики.

Автор: Сервіс “Tengo”
06.01.2022
views
3005  переглядів
shares
0