5 найпоширеніших страхів українців перед мікрокредитами

5 найпоширеніших страхів українців перед мікрокредитами
Loader

З чим у вас асоціюється слово “мікропозика”?

Ми провели невелике опитування і з'ясували, що у багатьох при думці про швидкі кредити уява відразу малює “драконівські” відсотки, борги, колекторів у шкіряних куртках, які загрожують виселенням із квартири. Чи дійсно МФО та їхні послуги настільки небезпечні? Ми вирішили розібрати п'ять найпоширеніших страхів українців перед мікропозиками, аби зрозуміти: де правда, а де міф.

Страх 1. МФО роблять, що хочуть. Закон для них не писаний

Міф. Кредитні компанії працюють нелегально і не підкоряються жодним законам. Їхню діяльність ніхто не контролює. Оформивши швидку позику через інтернет, можна потонути у боргах. Вирішити проблему юридичним шляхом не вдасться — якщо справа дійде до суду, єдиний документ, який буде прийнято до уваги — це кредитний договір.

Що відбувається насправді?

МФО в Україні регулює Національний банк. Відповідні повноваження він отримав 1 липня 2020 року після набрання чинності закону про спліт. Раніше небанківські організації були під контролем Національної комісії, яка здійснювала державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Після початку дії нового закону цей орган був ліквідований.

Перевірити законність послуг МФО можна на сайті Мін'юсту в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб. Також на сайті кожної кредитної організації у відкритому доступі мають бути розміщені документи: свідоцтво про реєстрацію та ліцензія.

Відносини МФО із позичальником регулюються кредитним договором. Щоб уникнути спірних ситуацій у період погашення кредиту, рекомендуємо уважно вивчити кожен пункт угоди перед його підписанням.

Страх 2. У МФО “скажені” відсотки.

Міф. Швидкі кредити коштують занадто дорого. Береш 5000, а за тиждень потрібно буде повертати вже 50 тисяч.

Що відбувається насправді?

Нарахування відсотків регулюється кредитним договором. Тому ще раз наголошуємо, що його обов'язково потрібно читати.

МФО видають короткострокові кредити і відсотки нараховують щодня. Найдорожча компанія бере 2%. Тепер рахуємо: 2% від 5000 = 100 грн. Це означає, що щодня позичальнику нараховуватиметься 100 гривень відсотків. Якщо кредит оформлений на 7 днів, то за весь період користування позикою буде нараховано 700 гривень відсотків. Усього позичальнику потрібно буде повернути 5700 гривень, але аж ніяк не 50 тисяч!

Страх 3. Кредит під 0% – це пастка. Такого не може бути

Міф. МФО заманюють людей нульовими ставками, яких у природі не може бути. Ці компанії точно не працюватимуть собі в мінус. Тут напевно має місце якийсь підступний задум.

Що відбувається насправді?

Як показало наше опитування, позичальники бояться як великих відсотків, так і занадто низьких. Найголовніший страх – бути ошуканим.

Щодо безкоштовних кредитів, то їх справді не існує. Закон забороняє кредитним компаніям видавати позики під 0%. Однак багато МФО, щоб познайомити людей зі своїми послугами, привернути їхню увагу, пропонують оформити першу позику з мінімальною символічною ставкою 0,01%. І це цілком реально! При оформленні кредиту на суму 5000 гривень терміном на 7 днів буде нараховано всього 3,5 гривні відсотків.

Страх 4. Не встигну заплатити — борг продадуть колекторам

Міф. МФО нараховують високі пені та штрафи. А ще кредит можуть продати колекторам, а ті заберуть за борг квартиру чи машину.

Що відбувається насправді?

МФО справді нараховують пеню та штрафи за прострочення. Це неустойка за невиконання кредитних зобов'язань. Розмір пені може становити від 2,5 до 4% на день. Відсоток у кожної компанії свій – він завжди позначається у кредитному договорі. При цьому пеня не може нараховуватися вічно і безрозмірно. Є закон, який забороняє мікрофінансовим компаніям нараховувати неустойку, якщо її сума вже досягла 50% від суми боргу.

Якщо, незважаючи на штрафні санкції, позичальник відмовляється платити, позику може бути продано колекторському агентству. Це окремі організації, які не мають нічого спільного з МФО. Їхню діяльність також регулює Національний банк України. У 2021 році вийшов закон, який категорично забороняє колекторам шантажувати боржників, загрожувати їм, дзвонити родичам та сусідам, вводити позичальників в оману щодо відсотків, штрафів та неустойки.

Так що забрати квартиру за борги у вас точно ніхто не зможе, тим більше, що МФО не видають кредити під заставу майна. Якщо ж вам почнуть загрожувати, збирайте докази і сміливо звертайтеся до суду.

Страх 5. МФО можуть продати дані та фото з паспортом шахраям

Міф. Для оформлення кредиту МФО вимагають фото з паспортом, ІПН, реквізити картки. Вони продають ці дані шахраям, а ті потім одержують за ними швидкі кредити. Гроші забирають собі, а людей залишають із боргами.

Що відбувається насправді?

МФО вимагають фото із паспортом у руках для підтвердження особистості. Процедура дозволяє переконатись, що клієнт оформлює кредит за своїми документами. Для тих, хто не хоче надсилати фото з паспортом, багато компаній пропонують ідентифікацію особи через BankID. Клієнт авторизується на сайті свого банку та підтверджує відправлення даних МФО. Інформація передається у зашифрованому вигляді.

Щодо картки, то під час проходження верифікації МФО не отримують доступу до її повних реквізитів.

Насправді МФО не продають і не передають дані клієнтів третім особам. Про це чітко зазначено у документі “Політика конфіденційності” та у тому самому кредитному договорі. Виняток становлять компанії, які працюють нелегально, але ми вже знаємо, що їх можна легко вирахувати, перевіривши документи та інформацію у реєстрі.

Чи можуть аферисти оформити кредит, маючи ваші дані? Теоретично, так, але МФО постійно моніторять випадки шахрайства та вдосконалюють системи безпеки. Так, наприклад, у Тенго для оформлення кредиту потрібно пройти або ідентифікацію через BankID, або фотоідентифікацію в режимі реального часу. Подібні перевірки до мінімуму знижують ризики шахрайських атак. Особисті кабінети користувачів надійно захищені. Щоб здійснити вхід, потрібно ввести одноразовий пароль із SMS.

Однак, якою б сильною не була система захисту даних у МФО, кожна людина також і самостійно має дбати про безпеку особистих даних. Те, що коди із СМС та СVV-код картки не можна нікому диктувати, потрібно знати як “два на два – чотири”! Також не можна вводити паспортні дані та ІПН на сайтах сумнівних компаній, пересилати копії документів у месенджерах стороннім особам. Пам'ятайте, що ніхто не зможе подбати про вашу безпеку більше, ніж ви самі.

Як бачите, МФО не такий страшний вовк, як його малюють. Більшість страхів перед мікрокредитами, виявилися міфами. МФО — це така ж кредитна організація, як і банк. Відмінності полягають лише в тому, що мікропозика оформляється швидше, на більш лояльних умовах, на короткий термін та невелику суму. Відповідно і відсоток за таким кредитом буде вищим.

Автор: Сервіс “Tengo”
26.11.2021
views
2928  переглядів
shares
3