3 способи, які допоможуть накопичити на що завгодно

3 способи, які допоможуть накопичити на що завгодно
Loader

Якщо ви дуже хочете накопичити гроші на відпочинок, новий айфон або онлайн-курси, але реально не знаєте з чого почати — у нас для вас хороша новина. У цьому блозі ви дізнаєтеся про три перевірених способи, які працюють з великими і маленькими доходами. Вони допомагають відкладати гроші легко і без зволікань, практично ні в чому собі не відмовляючи. Цікаво? Тоді поїхали!

Фіксований відсоток — в скарбничку

Відрахування фіксованого відсотка з доходу - цьому способу насправді 100 років. Він перевірений і точно працює. Головне — діяти систематично. Не можна пропускати жодного місяця. Не можна "тягнути" гроші зі скарбнички, якщо тільки мова не йде про питання життя та смерті. Поставте мету, наприклад: "створити подушку безпеки — накопичити 50 000 гривень", і крок за кроком ідіть до її досягнення.

Відсоток накопичення кожен визначає самостійно в залежності від того, скільки заробляє. Фахівці радять відкладати частину суми з кожного надходження: зарплати, авансу, орендної плати, доходу від продажу майна і т.д.

Приклад: ваш дохід в місяць становить 12 000 гривень. 10% від суми — це 1200 гривень. Якщо відкладати щомісяця, за рік можна накопичити 14400 гривень. Сума перевищує місячний заробіток.

Порада: якщо вам складно відкладати гроші самостійно, підключіть скарбничку до банківської картки і налаштуйте автоматичне списання коштів. Практика показують, що люди швидко до цього звикають і навіть перестають помічати, що живуть на 90% своїх доходів, а не на 100%.

Метод "5 конвертів"

За допомогою цього методу можна накопичити відразу на кілька цілей. Суть полягає в тому, що ви плануєте витрати в залежності від своїх потреб і цілей. Цілі можуть бути як довгостроковими, так і короткострокові. Ось як це робиться:

ви отримуєте дохід і ділите його на п'ять частин;
кожен конверт відповідає за конкретну мету;
протягом місяця ви витрачаєте гроші за планом і не берете ні гривні з відкладеної суми.
Останній пункт дотримуватися не так то просто. Адже не всі ситуації в житті ми можемо передбачити. Якщо раптом вам терміново знадобиться певна сума, ви зможете взяти її, наприклад, з конверту для довгострокових цілей. Але потім, коли все владнається, гроші потрібно буде повернути.

Звичайно, конверти — це умовне позначення цілей. Гроші можна відкладати на депозити, окремі рахунки — як кому зручно.

Не знаєте, які цілі вибрати? Пропонуємо п'ять класичних варіантів:

  • перший конверт — на дорогі покупки (машину, квартиру, подорож по світу);
  • другий конверт — на подушку безпеки (гроші на випадок звільнення з роботи або настання тяжкої хвороби);
  • третій конверт — регулярні витрати (збори дітей до школи, оплата страховки, покупка річних абонементів);
  • четвертий конверт — гроші на місяць (покупка продуктів, оплата комуналки, проїзду, погашення позик);
  • п'ятий конверт — гроші на приємні дрібниці для себе (походи в кафе, покупку он того сукні, похід в парк розваг і т.д.).

Метод п'яти конвертів дійсно працює. Він допомагає досягати поставлених цілей і відкладати гроші на все що завгодно.

Ефект "Латте"

Цей спосіб придумав консультант з особистих фінансів США Девід Бах. Він наполягає на тому, що якщо послідовно економити кожного дня, то за рік і навіть за місяць можна отримати гідний фінансовий результат.

Почалося все з того, що в однієї з клієнток Баха ніяк не виходило робити заощадження. Вона скаржилася, що її зарплата йде в нікуди і грошей постійно не вистачає. Консультант попросив дівчину записувати, скільки вона витрачає кожен день і на що. Проаналізувавши витрати, Бах побачив, що клієнтка регулярно витрачає 11 доларів на латте, сік, чізкейк та інші дрібниці.

Експерт попросив дівчину відмовитися від цих витрат. Клієнтка в нерозумінні відразу ж стала обурюватися: "Що зміниться? Кава — це ж дрібниця?!" У відповідь Бах показав підрахунки, за якими видно, що заощадивши 5 доларів на чашці кави можна заощадити 150 доларів на місяць. Якщо ці гроші щомісяця класти на депозит, то через 40 років набереться сума розміром у мільйон доларів!

"Лате" у всіх різне: у когось шоколад, морозиво, у кого-то сигарети і пиво. Погодьтеся, від цього всього можна відмовитися заради мрії. Як використовувати метод "лате"? Як тільки вам захочеться купити якусь дрібницю, візьміть гроші, які плануєте витратити і відкладіть їх в скарбничку. Через рік ви будете здивовані тому, скільки вдалося заощадити і що виявляється без шкідливих звичок можна нормально собі жити.

А який метод накопичення грошей використовуєте ви у своєму житті? Яку максимальну суму вдавалося накопичити?

Автор: Сервіс “Tengo”
08.07.2021
views
948  переглядів
shares
0